Braminclusief.nl, je reisleider naar meer inclusie en diversiteit

Inspiratie

“Wie ik ben ….”  wordt mede bepaald door wat tot je komt en hoe je je ontwikkelt. Onderdelen in mij zijn wakker geschud en geactiveerd. Hieronder een lijst van inspiratiemomenten die mij hebben gevormd. Het is allemaal een deel van Braminclusief!

Dus ook een deel van wat je van me krijgt als ik je kom helpen als Reisleider D&I of teamcoach.


All that we share

Door TV2 Denmark zijn 2 prachtige video’s gemaakt die mooi laten zien waar het bij inclusie en diversiteit om draait. Onder de titel All that we share brengen ze als boodschap: we lijken heel erg verschillend, we hebben snel een vooroordeel over mensen en denken: die zal wel zus of zo zijn, net als de rest. Maar, als we elkaar beter leren kennen, dan blijken we niet zo verschillend te zijn. En ontdekken we overeenkomsten die we nooit hadden vermoed. Dat is de manier waarop je inclusie binnen je organisatie kan bereiken: beter kijken, door de verpakking heen, en opnieuw kijken welke mens je ziet. Misschien heb je meer gemeen dan je dacht!

Jitske Kramer - Deep Democracy

Ik las het en volgde de training Deep Democracy  bij Human Dimensions. Ik wil eigenlijk altijd snel, maar hier leerde ik dat vertragen veel kan opleveren. De wijsheid van de minderheid in de groep ophalen naar het “groepsbewuste niveau”, door goed te leren vissen …. Een groep leert elkaars inzichten zo ophalen en benutten naar betere en meer gedragen beslissingen. De minderheid blijft aan boord en je kan nu met wind mee door!

Naeeda Aurangzeb – 365 dagen Nederlander

Tsja, een inkijk in de realiteit van Nederlanders met een ander kleurtje …. De realiteit is dat we bedoeld en onbedoeld zo de fout in gaan met onze taal naar de ander. We zijn soms zo bot en kwetsend! Met haar boek maakt ze mij pijnlijk duidelijk wat en dat we te leren hebben op weg naar inclusie in je omgeving … 

Jan Remmerswaal – Handboek Groepsdynamica

Wat is een groep en wat bindt een groep. Wanneer wordt die groep hechter, wat zijn de ontwikkelfases en wat zegt dit over de kracht van een team. Heerlijk vind ik dit om die grond onder de voeten te hebben als je kijkt naar gedrag bij mensen, teams en organisaties.

Brechtje Kessener en Leike van Oss – Meer dan de som der delen

Dit is wel pittige kost in systemisch denken. De bekentenis is dat ik niet het hele boek heb gelezen. Tijdens de leergang Organisatiecoaching van Breinkorf (gegeven door Anne Jan de Witte, Zillah van Venrooij en Monique Bolung) hebben we de finesses behandeld wat me die extra bril heeft gegeven om naar teams en interactie te kijken. Systemische benadering van teams geeft zoveel inzicht, en meteen voor iedereen in het team. Top om in de pocket te hebben.

Danielle Braun en Jitske Kramer – De Corporate Tribe

Relaties, culturen en transities. Leren kijken naar teams en organisaties met de bril van de antropologie. “Participatief observeren” door je in de organisatie te bewegen en mensen te ontmoeten en te spreken. Hoe werkt het hier? Wat voor cultuur zie ik. En hoe groot is dan de gewenste verandering ten opzichte van wat er nu is? Een extra bril om anders en aanvullend te leren kijken.

Rini van Solingen & Eelco Rustenburg – De Kracht van Scrum

Als associate bij het ICT-bureau Verdonck, Klooster en Associates leerde ik wat principes van Agile werken zijn. Ik ben gecertificeerd als scrummaster. Dit boekje van Rini beschrijft verhalend hoe een werkwijze met scrum werkt. Ik heb in mijn werk bij Rijkswaterstaat ook ervaren wat er gebeurt als je via de principes van scrum helderheid geeft over ieders rol, visualiseert wat de opgave is en waar het team staat en hoe we onderweg leren van retrospectives. Het team komt in een flow en presteert steeds beter. En ze geniet van het succes: we gaan het halen!! Visualisatie werkt!

Bert Hedeman - Programmamanagement op basis van MSP

MSP heeft me geleerd hoe je eigenaarschap organiseert en wie daarin welke rol vervult als het gaat over programma’s. En het verschil tussen resultaten, bekwaamheden en baten. Voordat je gaat rennen en acties gaat formuleren, weten we dan ook eigenlijk wel echt hoe die gewenste eindsituatie eruit ziet? Een blauwdruk die kan helpen om je op koers te houden en te inspireren. MSP helpt me om organisaties in hun verandering goed te begeleiden als programmamanager of reisleider.

Larry Susskind - Mutual Gain Approach

Ik heb dit lang geleden leren kennen als de Implementation Challenge bij het ministerie van VROM. Iedereen ging ervoor en de principes pas ik nog steeds toe:

Goede voorbereiding van de opgave;
Richt u op belangen niet op standpunten;
Bedenk mogelijkheden voor wederzijds voordeel;
Stel gezamenlijk objectieve criteria op;
Stimuleer gezamenlijk onderzoek (joint fact finding);

Het geeft zoveel verbinding en gezamenlijkheid in het gesprek met een ander als je langs deze uitgangspunten denkt en doet!

Stephen Covey – The 7 Habits of Highly effective People

In het verlengde van de MGA van Susskind maar veel bekender is deze bestseller van Stephen Covey. Zelfs Ali B heeft er een ALI-B-Methode van gemaakt. Het moet een beetje bij je passen, maar is weer een stukje braminclusief. Vooral “habits” 1, 2 en 5 zijn het meest aanwezig zijn, maar de rest komt zeker voorbij als het gewenst is.

  1. Be proactive
  2. Begin with the end in mind
  3. First things first
  4. Think win-win
  5. Seek to understand, than to be understood
  6. Synergize
  7. Sharpen the saw

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

+31 625 071 321